nedelja, 26. november 2017

Limonina pita z meringo

Kar ne morem verjeti, da znova pišem objavo za svoj blog. :) O.K., k piti - limonina pita z meringo, ki so jo to pomlad delali v Masterchefu Slovenija, je... vrhunska, top, božanska, mnjami :)




Sicer je sigurno vsakdo, ki prebira kuharske bloge, vsaj enkrat že naletel na objavo o limonini piti, takšni ali drugačni, receptov je ogromno - tale pa je vreden, da se ga poustvarja. Večkrat. Zapored.

Zdaj pa k receptu.

Recept, ki je dostopen na spletu, ima po mojem mnenju rahlo čudno razmerje sestavin. Lahko se ga lotite, pa boste videli, da vam ostane skoraj polovica testa in polovica meringe - ker pa ni nadeva, vam pač nič od tega ne koristi. In ker je božansko dobra, je res škoda, da niste spekli dveh. :) Zato sledi predelan recept za dve piti.

testo:
300 g moke
70 g mletega sladkorja
ščepec soli
190 g hladnega masla
1 jajce
1 rumenjak

limonina krema:
4 rumenjake
4 žlice kristalnega sladkorja
naribana lupinica štirih limon
500 g maskarponeja
720 g kisle smetane
sok štirih, prej naribanih, limon

meringa:
5 beljakov
ščep pecilnega praška
500 g mletega sladkorja

Najprej pripravimo pekača. Premažemo ju z maslom in iz peki papirja izrežemo kroga v velikosti oboda pekačev. Pečico segrejemo na temperaturo 180 °C. Nato se lotimo testa - moko, mleti sladkor in sol stresemo v posodo ter dobro premešamo. Dodamo na kocke narezano maslo in med prsti drobimo moko z maslom. Ko imamo drobtinam podobno teksturo (brez večjih delcev masla), dodamo še jajce in rumenjak. Sestavine na hitro zgnetemo, da dobimo enotno testo, ki ga razdelimo na dva dela. Vsako polovico na pomokani delovni površini enakomerno razvaljamo in položimo v pekač (najbolje, da ga navijemo na valjar in prenesemo na pekač). S prsti pritisnemo ob dno in obod. Odvečno testo odstranimo in lepo oblikujemo rob, če nam kje testa zmanjka, ga enostavno dodamo in stisnemo skupaj. Pri pečenem se ne bo nič videlo. Na testo položimo peki papir in nanj stresemo približno dve pesti suhega fižola ali keramičnih kroglic za slepo peko. Test pečemo v prej segreti pečici 10 minut. Nato suhi fižol oziroma kroglice in peki papir odstranimo in osnovo pečemo še nadaljnjih 10 minut, da je testo 3/4 pečeno.



Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Rumenjake, sladkor, limonino lupinico in maskarpone z metlico gladko razmešamo, dodamo limonin sok in kislo smetano. Na hitro premešamo in pazimo, da ne mešamo preveč, saj se lahko krema utekočini. Kremo vlijemo na testo in pečemo še približno 15 minut, dokler se ne strdi in dobi svetleči lesk. Pito vzamemo iz pečice ter ohladimo.



Beljake in mleti sladkor damo v kozico in na srednjem ognju segrevamo. Mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Ko se segreje do 50 °C, zmes viljemo v posodo električnega mešalnika. Na srednji hitrosti mešamo in ko začne dobivati obliko, hitrost mešanja dvignemo na najvišjo stopnjo. Stepamo še toliko časa, da dobimo gost in bleščeč sneg, približno 15 minut. Meringo nadevamo v vrečko za krašenje, na katero smo namestili okrogli ali širok zvezdasti nastavek in na ohlajeno pito nabrizgamo beljakove kupčke, ki jih na koncu na hitro zapečemo z brenerjem.



Zelo pripravno je, če pite spečemo v majhnih pekačih za pite, tako dobimo za vsakega gosta svojo. In ne bodo se je branili, brez skrbi! :)



Ponudimo in ni je več...

3 komentarji:

  1. Odlična je bila in res se je nismo branili, tako da lahko tudi še kdaj ponoviš vajo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Že dolgo nisi nič objavila!
    Kaj neki se sedaj kuha:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole z limoninimi pitami je odlična ideja, da dobi vsak svojo. Zapečena meringa na vrhu je pa itak TOP!

    OdgovoriIzbriši