četrtek, 6. oktober 2016

Jogurtova pita

Jogurtova pita je zelo osvežilna sladica, ki prija tako pozimi kot tudi poleti - še posebej dobro ohlajena. Za izdelavo niti ne potrebujemo veliko sestavin - verjetno je potrebno samo malo pogledati po omari in hladilniku.



Za pito potrebujemo testo in nadev po sledečem receptu:

Sestavine za krhko testo:
250 g ostre moke
1/2 zavitka pecilnega praška

150 g masla
4 rumenjaki
100 g sladkorja


Nadev:
4 beljake
4 navadne jogurte
3 žlice kisle smetane
3 žlice moke
150 g sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
naribana lupinica ene limone

dodatno: zmrznjeno sadje (borovnice, maline, mešani gozdni sadeži)

Najprej segrejemo pečico do 180 °C, nato se lotimo testa. Moko s pecilnim praškom presejemo, dodamo sladkor in nazadnje še maslo in rumenjake. Testo razpolovimo in eno polovico testa pospravimo v zamrzovalnik, da se strdi. Drugo polovico testa razvaljamo in položimo v pekač za pito, obložen s peki papirjem. Testo spečemo v prej segreti pečici pri temperaturi 180 °C 10 minut. Malo ohladimo.

Med peko testa pripravimo nadev. Iz beljakov s polovico sladkorja stepemo čvrst sneg ter dodamo jogurt, kislo smetano, moko, preostali sladkor in naribano limonino lupinico. Nadev prelijemo preko pečenega testa. Na tej stopnji lahko na nadev enakomerno položimo sadje in čez naribamo testo, ki smo ga prej shranili v zamrzovalniku. Vse skupaj nato pečemo še 30 minut pri temperaturi 180 °C.


Pečena pita je najboljša dobro ohlajena.


Ni komentarjev:

Objavite komentar