torek, 13. september 2016

Tapiokin puding s tropskim sadjem

Tapioka danes ni več tako zelo posebna, da se je ne bi dalo kupiti praktično v vsaki malo večji trgovini, pa vendar sem tapiokine kroglice oziroma perle (ane, Miha?! :) iskala kar nekaj časa. Seveda v pakiranju, primernem za gospodinjstvo in niti ne za prevelik strošek. Na koncu sem jih le našla. Nato sem dodobra pregledala in prebrala recepte po spletu, vendar sem nazadnje naredila precej po svojem občutku.




Za poustvarjanje se okrepite z dobro voljo, pa bo šlo, zraven pa še:
100 g tapiokinih kroglic manjše velikosti
2 pločevinki po 400 ml kokosovega mleka
600 ml sladke smetane
6 čajnih žličk sladkorja

Za marmelado iz tropskega sadja:
1/2 velike konzerve vloženega ananasa, razrezanega na zelo majhne koščke
1 mango, razrezan na majhne koščke ali mangov pire
sok 10 pasijonk, brez pečk
2 banani, razrezani na majhne koščke
50-100 g želirnega sladkorja
semena iz 1/2 vanilijevega stroka

Poleg tega potrebujemo še nekaj manjših kozarčkov s pokrovčki za serviranje (okrog 15, volumna približno 100 ml).

Tapiokin puding pripravimo tako, da kokosovo mleko s smetano in sladkorjem segrejemo in dodamo tapiokine kroglice. Kuhamo jih na majhnem ognju, da čim manj vre, toliko časa, da posteklenijo in postanejo prozorne. Odstavimo in ohladimo, vmes večkrat premešamo. Ko se ohladi, se kroglice popolnoma napijejo, masa pa se zgosti.



Med hlajenjem pripravimo sadje in ga na hitro pokuhamo. Dodamo vanilijina semena. Ker vsebuje tropsko sadje veliko vitaminov, niti banane ne bodo potemnele. K pripravljenemu sadju dodamo želirni sladkor, tega je potrebno res zelo zelo malo, in kuhamo, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo.

Kozarčke, v katerih bomo postregli sladico, operemo in posušimo. Spodaj nadevamo dobro žlico ali dve sadja ter čez to naložimo tapiokin puding. Popackane kozarčke obrišemo in zapremo s pokrovčki. Hranimo v hladilniku, dokler ne zmanjka oziroma do tri ali štiri dni.



O tapioki oziroma manioki pa več v objavi o Brazilskih sirovih kruhkih.

Moj mož je bil zelo zadovoljen z izdelkom, ker je nekaj posebnega in ni presladek, zato kar veselo na delo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar