nedelja, 21. februar 2016

Rafaello torta

Ker ni rojstnega dneva brez torte, tudi tokrat to ni šlo. Poleg čokoladnih košaric sem za v službo pripravila še torto Rafaello. Delala sem jo že večkrat, nahaja se tudi med "(skoraj) vsemi mojimi tortami".



Recept za torto (povzet s strani Coolinarika) je precej preprost, všeč pa mi je še to, ker se porabi cela jajca - ne ostajajo niti beljaki niti rumenjaki.

Biskvit:
7 beljakov
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
70 g ostre moke
150 g kokosove moke

Pečico vključimo in segrejemo na 170 °C. Kalup za torto obložimo s peki papirjem - najlažje tako, da peki papir okroglo obrežemo, kalup na tanko premažemo z maslom in nato prekrijemo s peki papirjem, ki se bo na maslo lepo prijel.

Beljake na hitro stepemo, da se spenijo, počasi dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter mešamo pri nižji hitrosti toliko časa, da se ves sladkor raztopi. Nato pri višji hitrosti stepemo v čvrst sneg. Pecilni prašek pomešamo z ostro moko in ga počasi dodamo v sneg, zatem vmešamo še kokosovo moko. Pripravljeno maso vlijemo v kalup za torto. Pečemo v prej segreti pečici pri temperaturi 170 °C 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se biskvit zlato rjavo obarva.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga obrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi.


Krema:
7 rumenjakov
2 zavitka vanilijevega pudinga
700 ml mleka
100 g masla
100 g sladkorja v prahu
500 ml sladke smetane

Rumenjake penasto umešamo in dodamo vanilijev puding. Počasi dolivamo hladno mleko (100 do 200 ml), da se zmes lepo razmeša in ni grudic. Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vretja. Zlijemo ga v rumenjakovo zmes in pri tem ves čas mešamo, segrevamo dokler ne zavre in kuhamo 3 do 5 minut. Ohladimo. Medtem ko se ohlaja, stepemo maslo s sladkorjam in ga umešamo v hladno kremo. Nazadnje vmešamo še stepeno sladko smetano.


Za torto potrebujemo še:
navadne maslene kekse
100 do 200 ml mleka
maraskino po želji (če je torta za otroke, se temu izognemo)
kokosova moka za posip

Torto naredimo v kalupu za torte, in sicer biskvit malo namočimo z mlekom, prekrijemo ga s polovico kreme. Nanjo položimo plast maslenih keksov, namočenih v mleku (in maraskinu), čez to plast pa damo še preostalo kremo. Ohladimo. Ohlajeno torto lahko ob strani premažemo z malo kreme, ki smo jo prihranili, jo ponovno ohladimo ter ohlajeno posujemo s kokosovo moko in okrasimo.


Kraaaaaaaasno! (Ali pa mogoče brez besed, ker jem :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar