nedelja, 4. september 2016

Gratiniran fižolov ragu - po domače: Prebranec

Nekatere stvari so najboljše, ko se ne komplicira. Prebranec je prebranec, enostavno kot pasulj. Če želimo zveneti bolj sofisticirano, ga lahko poimenujemo tudi drugače. :)



 Tako izgleda, ko ga zmanjka. Polna glinena posoda pa izgleda tako:


Glavna stvar pri prebrancu je, da se ga lotimo pravočasno - enostavno ne gre po bližnjicah.

Za odličen prebranec potrebujemo:
500 g belega fižola, npr. tetovca

500 g rdeče čebule


sol

poper

1 žlica mlete paprike v prahu, lahko polpikantne

Fižol (za prebranec ali pasulj je najboljši beli fižol tetovec) namočimo v hladni vodi čez noč ali za vsaj 12 ur - pred kuhanjem vodo odlijemo, prelijemo s svežo hladno vodo in damo kuhat. Ko zavre, vodo ponovno odlijemo in zamenjamo s svežo. S tem ko menjamo vodo, odstranimo kar nekaj škroba. Kuhamo toliko časa, da je fižol kuhan - ko ga pokusimo, ne sme biti trd, nato ga odcedimo.

Ko se fižol kuha, olupimo čebulo in jo razrežemo na lističe, kolobarje. Stresemo jo v lonec, dodamo toliko olja, da se ne sprijema, ter zalijemo z vodo, približno 200 ml. Počasi kuhamo, dokler se čebula na zmehča, rahlo porjavi in nekaj vode izhlapi. Dodamo sol, poper in papriko ter vse skupaj kuhamo 20 minut. Če izhlapi preveč vode, jo med kuhanjem po potrebi dodajamo.

Pečico segrejemo na 200 °C.

Kuhano čebulo dodamo k fižolu in rahlo premešamo. Pazimo, da ves fižol ne razpade. Jed naložimo v glinene posodice, dodamo lahko še kakšen kos suhega mesa ali klobaso, fižol zravnamo in posodice damo v prej segreto pečico, najboljše kar na pekaču. Pečemo približno 20 minut oziroma toliko časa, da nam po vrhu nastane hrustljava skorjica. Pred postrežbo pustimo, da počiva še kakšnih 10 minut in se malo ohladi.


Poleg vsaj štirih sitih, ga bo še nekaj ostalo - z njim naravnost v skrinjo, ko se ohladi. Tako bo naslednjič kosilo en, dva tri!

Jaz sem poleg prebranca spekla še domač kruh, pečica je bila tako ali tako že dobro segreta. Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar