četrtek, 7. julij 2016

Kolač z bučnim oljem in bučnimi semeni

V poplavi vsega dobrega so na koncu najboljše tiste reči, ki so najbolj navadne - razna peciva in kolači, s katerimi za povrh niti ni veliko dela.





Kolači in peciva, ki vsebujejo nekaj maščobe, bodo bolj sočni in ostali dlje časa sveži, zato so še posebej primerni, če jih ne bomo takoj pojedli. Poleg tega lahko take vrste peciv spečete v navadnem pekaču ali v tistem za kolače, razlika bo samo v temperaturi in v času pečenja - za kolač bomo temperaturo malo znižali in pekli dlje časa, da se prepeče skozi obod, obenem pa preprečimo, da bi se zažgal. Če je pecivo gotovo, pa preizkusimo z zobotrebcem (ali leseno paličico za nabodala).

Sestavine za bučni kolač so:
4 jajca
250 g sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
100 ml vode
200 ml bučnega olja
250 g moke
1/2 zavitka pecilnega praška
4 zvrhane žlice mletih bučnih semen
(po želji 100 g čokoladnih kapljic)

maslo in mleta bučna semena (ali drobtinice) za pekač

Po želji še čokoladna glazura:
250 g čokolade
125 g masla
cela bučna semena za dekoracijo

Pečico vključimo na 170 °C. Pekač namažemo z maslom in ga posujemo z bučnimi semeni - preostanek lahko porabimo za v biskvit.

Jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto umešamo, dodamo vodo ter bučno olje in dobro premešamo. Moko s pecilnim praškom presejemo ter dodamo k jajčni zmesi. Nazadnje dodamo še mleta bučna semena. V tem koraku sem dodala še čokoladne kapljice, zato pa sem se izognila čokoladnemu oblivu. Pripravljen biskvit vlijemo v pekač in damo v prej segreto pečico. Kolač pečemo od pol ure do 45 minut - če je pečen, preizkusimo z zobotrebcem.



Ko je pečen, ga vzamemo iz pečice, malo ohladimo in prevrnemo na rešetko. Če je bil pekač dobro namaščen in posut z mletimi semeni oziroma drobtinicami, se bo brez težav zvrnil iz pekača.



Ohlajenega lahko prelijete s čokolado in posujete z bučnimi semeni, je pa preverjeno dober tudi brez tega. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar