nedelja, 10. julij 2016

Iskanje pozabljive Dory

In spet je leto naokoli - za našega velikega fanta pa znova rojstni dan. :) Pod vplivom risanke Iskanje pozabljive Dory je nastala tudi letošnja rojstnodnevna tortica:




Da naredimo takšno tortico, je potrebnega kar nekaj truda po tistem, ko je sama torta že narejena - biskviti spečeni, krema zmešana, torta sestavljena in ohlajena.

Naredila sem klasičen biskvit iz 2 jajc, 50 g sladkorja in 60 g moke (oziroma 50 + 10 g kakava za to tortico). Navdih za torto sem iskala v čokoladnih bananicah, kremo naredila pa po receptu z nekega spletnega dnevnika.

Za tri biskvite penasto stepemo:
6 jajc
150 g sladkorja ter na rahlo (s tehniko zgibanja) vmešamo
150 g presejane moke in
30 g presejanega kakava

Pečico segrejemo do 200 °C. Pripravimo tri pekače, obložene s peki papirjem. Na spodnjo stran peki papirja narišemo okvirno velikost torte - krogov. Na vsak pekač nanesemo 1/3 biskvitnega testa, ki ga razmažemo do roba kroga. Pečemo lahko vse tri pekače naenkrat v prej segreti pečici od 8 do 10 minut oziroma toliko časa, da je biskvit pečen. Ohladimo in shranimo.

Lotimo se krem - čokoladne in bananine. Potrebujemo:
500 ml mascarpone sira
500 ml sladke smetane
400 g temne čokolade

2 bananina jogurta
500 ml smetane
5 banan
1 vrečka in pol želatine
sok 1/2 limone

Čokolado za kremo raztopimo nad paro in ohladimo. Za čokoladno kremo stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone in premešamo in nazadnje dodamo še stopljeno čokolado. Krema se dobro strdi, ko je ohlajena.

Za bananino kremo namočimo želatino po navodilih na vrečki. Smetano čvrsto stepemo. Banane zmečkamo kar z vilicami, dodamo sok limone in jogurt. Namočeno želatino segrejemo in jo vmešamo v banane z jogurtom in na koncu dodamo še smetano.


Torto napravimo tako, da v obod damo biskvit, namočimo ga lahko z mlekom, kakavom, lahko uporabite tudi nekaj z alkoholom, če torta ni mišljena za otroke. Nanesemo čokoladno kremo, prekrijemo z biskvitom, čez prelijemo bananino kremo in znova prekrijemo z biskvitom. Dobro ohladimo, da se kremi strdita.

Ohlajeno torto premažemo z masleno kremo, jo prevlečemo s tičino maso in okrasimo, porišemo, popišemo, damo okraske in podobno. Pri nas je tokrat tortica posvečena Dory - no, v bistvu našemu korenjaku. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar