torek, 8. marec 2016

Linški keksi

Linški keksi ali očesca so eni tistih piškotov, ki so lahko zelo zelo dobri, lahko so pa precej povprečni. Recimo nekateri trgovinski. Zame piškoti ne smejo imeti okusa po pecilnem prašku, fino je, da so tanki, ravno prav veliki za en grižljaj, v ustih pa se morajo stopiti. In ko enkrat začneš, jih težko nehaš jesti. :)





Recept vsebuje:
300 g moke
150 g masla (sobne temperature)
1/4 vrečke pecilnega praška
150 g sladkorja v prahu
2 jajci
naribana limonina lupinica
sok 1/2 limone
1 zavitek vanilijevega sladkorja

marmelada za nadev
mleti sladkor za posip

Poleg tega potrebujemo še nekaj pekačev, papir za peko, valjar, okrogel modelček za kekse in manjši krogec za izrezovanje luknjic.

Iz sestavin zamesimo testo, najprej suhe sestavine zmešamo skupaj in jim dodamo mokre. Zgnetemo v voljno testo, ki se ne sme prijemati na roke. Pustimo, da počiva v hladilniku pol ure. Medtem si pripravimo vse potrebno za peko - pekače, peki papir, valjar, moko, modelčke ter pečico vključimo na 200 °C.

Spočito testo razvaljamo čim bolj na tanko, kakšna 2 do 3 mm. Pri valjanju si delovno površino in testo, ki ga valjamo, potresemo z moko, sicer se nam bo prijelo. Izrežemo kroge, jih položimo na pekač in pri polovici krogov naredimo še tri manjše krogce. Pazimo, da imamo približno enako polnih in izrezanih piškotov. Pečemo jih v prej segreti pečici 10 - 12 minut oziroma dokler niso zlato-rjavo zapečeni. Pečene poberemo v škatlo in jih pustimo, da se ohladijo.




Piškote naredimo tako, da na polne krogce nabrizgamo kupček (najboljše) marmelade in jih prekrijemo z luknjičastimi piškoti. Preden jih pojemo, jih zajetno potresemo s sladkorjem v prahu.



Preden bi se pokvarili, jih navadno zmanjka. :)

2 komentarja:

  1. Peka teh piškotkov je primerna samo za osebe z močnimi živci - sploh če ne gre vse tako kot bi moralo.

    OdgovoriIzbriši