petek, 19. februar 2016

Garfieldova pojedina - mesna lazanja

V poplavi vseh dobrot me velikokrat premamijo "navadne" jedi. Tokrat ima to posebno mesto lazanja. Mesna lazanja brez nepotrebnih dodatkov. Recept mislim, da pripada mojstru Goljatu, nisem pa čisto prepričana... :)



Za lazanjo potrebujemo nekaj časa in nekaj dobre volje... Poleg tega pa še:

bešamel:
1,2 - 1,5 l mleka
50 g masla + 50 g na koncu
100 g moke
sol
muškatni oreh

meso:
4 srednje velike čebule
nekaj strokov česna
1 kg mletega mesa
sol
poper
začimbe po želji
olje za praženje

1,5 - 2 zavitka testenin za lazanjo
2 konzervi po 400 g pelatov v koščkih
veliko (cca. 500 g) naribanega sira (poljuben sir oziroma parmezan, mocarela...)

Najprej si pripravimo bešamel. Mleko segrejemo do vretja in odstavimo. Na maslu prepražimo moko in jo zalijemo s segretim mlekom. Mešamo, da se nam moka razpusti, počakamo, da zavre in vse skupaj pokuhamo za nekaj minut. Solimo in dodamo muškatni orešček. Če nam ostanejo grudice moke, bešamel zmešamo s paličnim mešalnikom. Ohladimo in nekoliko ohlajenemu dodamo še maslo za boljši okus (po želji pa tudi sladko smetano). Bešamel ne sme biti preveč gost, fino je, če je malo gostejši od tekočega jogurta oziroma tam nekje...



Za mesni del lazanje razrežemo čebulo precej na drobno ter jo popražimo na olju do zlato-rumene barve. Dodamo strt česen in popražimo samo toliko, da zadiši, nato dodamo mleto meso. Meso dobro prepražimo, solimo in popramo ter dodamo ostale začimbe (origano / majaron) po želji.


Ko imamo vse pripravljeno, se lotimo zlaganja lazanje. Začnemo z veliko bešamela, nanj položimo plošče testa tako, da čim bolj prekrijejo dno pekača - ob robu jih lahko nalomimo ali pa jih prekrijemo z ostalimi ploščami. Zopet prelijemo z bešamelom in čez položimo plošče testa. Tako pripravljena lazanja se bo lepo rezala in enostavno jo bomo lahko vzeli iz pekača. Drugo plast pokapljamo z bešamelom, dodamo meso, nariban sir in pelate, čez položimo plošče testa in nekajkrat ponovimo. Zaključimo s ploščami testa, bešamelom, sirom in pelati.



Dobro je, da lazanja nekaj časa počiva, preden jo damo v pečico, da se testo za lazanjo namoči. Jaz jo po vrhu pokrijem z aluminijasto folijo in jo nato pečem približno 45 minut na 170 °C. Nato damo folijo dol in jo še po vrhu zapečemo, kar traja okrog 10 minut. Nato jo samo še razrežemo in ponudimo sestradanim gostom. :) Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar