petek, 15. avgust 2014

Panna cotta z gozdnimi sadeži v lončku

Panna cotta je italijanska sladica, narejena iz kuhane smetane (ali smetane in mleka), obogatena s sladkorjem in vanilijo ter stabilizirana z želatino - smetanova strjenka. Recept sem našla pri Davidu Lebovitzu. Meni je ta recept zelo všeč, poleg tega pa je panna cotta tiste vrste sladica, pri kateri porabiš enako časa, če jo narediš iz enega litra smetane ali pa iz poljubne (večje) količine.

Tokratna izvedba klasične panna cotte je bila v stilu petit fours. Majhni lončki, napolnjeni z marmelado gozdnih sadežev in slastno vanilijevo smetanovo kremo - ravno prav, da poboža polne želodčke. :) In dekoracija - listki čokoladne mete, limetina lupinica in malo bele čokolade.




Recept (za 6 oseb oziroma 10 lončkov volumna 120 ml)

500 g gozdnih sadežev (lahko zmrznjenih)
100 g sladkorja (lahko želirnega)

1 l sladke smetane (oziroma pol mleka pol smetane)
100 g sladkorja
1 vanilijev strok
20 g želatine
90 ml hladne vode

Gozdne sadeže s sladkorjem damo v kozico, počakamo da zavre in kuhamo 5 do 10 minut, odvisno od tega, kako gosto marmelado hočete (če jo mislite uporabiti za preliv, je lahko bolj redka, sicer pa priporočam malo bolj gosto).

Smetano zlijemo v kozico in dodamo sladkor. Vanilijev strok prerežemo po dolžini na eni strani in iz njega s topo konico noža postrgamo semena, ki jih damo k smetani. Lahko dodamo tudi strok, ki ga kasneje vzamemo ven. Tako pokuhanega vanilijevega stroka ni potrebno vreči v smeti - enostavno ga date v sladkor in tako dobite domač vanilijev sladkor. Vse skupaj segrevamo do vretja in odstavimo. Vmes želatino namočimo v hladni vodi, da nabrekne, in jo damo v posodo. Čez prelijemo skuhano sladko smetano s sladkorjem in vanilijo,vse skupaj dobro premešamo ter nalijemo v skodelice oziroma kozarčke, v katere smo prej dali 1 žličko marmelade iz gozdnih sadežev. Sladico postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.

Po želji lahko dekorirate in ponudite gostom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar