sobota, 7. junij 2014

Bela pita

To je pecivo, ki ga moja teta pripravi za vsako družinsko srečanje in se ga vsi veselimo. :) Je preprosta, pa vendar zelo sočna in osvežilna, točno taka sladica, kot jih imamo najraje! Pomembno je, da sestavljena pita kar nekaj časa počiva in se tako dodobra prepoji, zato jo je najbolje narediti večer prej.




Recept

testo

7 dag margarine / masla
1 dl mleka
1 jajce
1 pecilni prašek
30 dag moke
15 dag mletega sladkorja

Pečico vključimo na 180 °C.

Vse sestavine zgnetemo v krhko testo in prerežemo na pol. Vsak del posebej razvaljamo na velikost pekača - to je najbolje narediti tako, da položimo testo med dva peki papirja oziroma peki papir in folijo ter valjamo toliko časa, da je zadosti veliko. Če se zgodi, da je testo v določeni smeri preveliko, ga odrežite, postavite na drug konec (tja, kjer manjka) in valjajte naprej, saj se bo sprijel s preostalim testom. Ko sta oba dela testa razvaljana, ju damo v pečico in pečemo do zlato rjave barve - to je približno deset minut, odvisno od pečice. Oblata ločimo od peki papirja.









krema

0,5 l mleka
5 žlic moke
25 dag margarine
25 dag sladkorja
sok 2 do 3 limon

Mleko pristavimo v kozico in ko zavre, vanj vkuhamo moko. Kuhamo kar nekaj časa, da se okus po moki izgubi (vsaj 5 minut ali dlje) in medtem ves čas mešamo. Ohladimo (najbolje, da posodo postavimo v hladno vodo) in nato vmešamo margarino in sladkor. Na koncu dodamo še sok dveh oziroma treh limon.








 Pito sestavimo tako, da položimo najprej prvo plast testa, ga premažemo s kremo in prekrijemo z drugo plastjo. Čez noč jo postavimo v hladilnik. Naslednji dan jo posujemo s sladkorjem v prahu, obrežemo robne dele in razrežemo na primerno velike koščke.





Koščkov je prehitro zmanjkalo, da bi jih fotografirala :)

Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar